8 sfaturi pentru a ține tinerii departe de pericole la volan
Tinerii șoferi, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, sunt supuși unui risc mai ridicat de accidente. Este important ca aceștia să se bucure de îndrumarea corectă încă de la început și să posede cunoștințe despre potențialele pericole la care se expun atunci când se urcă la volan și mai ales, despre rezultatele nefaste ale unui stil de condus neglijent.
1. Cunoaște regulile de circulație și folosește-te de puterea exemplului.
Majoritatea adolescenților învață să conducă privindu-i pe părinții lor. Fii un exemplu pentru ei și arată-le cât de important este să respecți legile de circulație. Explică-le aceste legi, iar dacă simți că ar avea nevoie de mai multe îndrumări, cursurile de conducere defensivă ar putea fi de folos.
2. Viteza este cauza numărul 1 a accidentelor.
Viteza neadaptată la condițiile meteo, de drum sau de trafic reprezintă cea dintâi cauză a accidentelor grave. Tinerii neexperimentați sunt susceptibili de producerea acestor accidente. Conducerea cu viteză excesivă a unui autoturism nu numai că îți poate aduce o amendă, dar se poate sfârși tragic. Invață-i din timp și vorbește cu copiii tăi, care sunt pe cale să devină șoferi, despre riscurile vitezei excesive.
3. Legea nu tolerează conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.
Legea nu tolerează condusul sub influența băuturilor alcoolice, ceea ce înseamnă că este strict interzis să bei și să te urci la volan. Pe lângă sancțiunile aplicate pentru această faptă, precum amenzi usturătoare, suspendarea permisului de conducere sau întocmirea unui dosar penal, condusul sub influența băuturilor alcoolice este foarte periculos, putând duce la accidente mortale.
4. Comportă-te corespunzător atunci când ești oprit de poliție.
Dacă ești oprit de Poliția Rutieră este important să cooperezi și să fii politicos. Respectă ordinele organului de poliție și oferă-i actele solicitate, precum permisul de conducere, buletinul, talonul mașinii și asigurarea. Nu părăsi autovehiculul decât dacă ți se cere să faci asta, de către organul de poliție. Dacă ai obiecții, notează-le în rubrica „alte mențiuni”, iar dacă ai fost victima unui abuz sau ai fost sancționat pe nedrept, sună-ți avocatul și rezolvă problema repede și ușor pe calea unei contestații.
5. Amenzile de circulație nu pot fi ascunse sau ignorate.
Unii adolescenți cred că ascunzând amenzile sau pur și simplu ignorându-le, vor scăpa de răspundere. Neachitarea unei amenzi va complica problema și poate rezulta în suspendarea permisului de conducere și în plata unei amenzi mai mari.
6. Folosește WhatsApp pentru a ne trimite amenzile tale de circulație și obține îndrumarea & sfaturile necesare.
Suntem activi pe WhatsApp, unde ne poți trimite documente precum amenzi, înștiințări sau procese verbale de contravenție, iar noi te vom sfătui în legătură cu acestea.
7. Ce să faci dacă ești implicat într-un accident.
După un accident, cel mai important este să îți păstrezi calmul. Chiar dacă este vorba de un accident minor, este bine să te prezinți la Serviciul Poliției Rutiere – Biroul Tamponări și să raportezi accidentul. O altă posibilitate, în caz de comun acord, este să întocmești o constatare amiabilă cu celălalt șofer – păstrează un asemenea formular la tine în mașină pentru orice eventualitate.
În cazul unui accident cu un pieton, apelează serviciul de urgență la numărul de telefon 112 și solicită un echipaj. Nu pleca de la fața locului și nu lăsa nici victima să plece, chiar dacă insistă că se simte bine și nu a pățit nimic. Ulterior, starea sa de sănătate se poate agrava și ție ți se va întocmi un dosar penal pentru infracțiunea de părăsire a locului accidentului.
8. Învață-i pe adolescenți despre asigurarea mașinilor.
O parte din responsabilitatea financiară și personală este reprezentată și de polițele de asigurare. Interesează-te de costurile unei polițe, explică-le cum funcționează acestea și despre cum pot crește costurile unei polițe în cazul în care te faci responsabil de producerea mai multor accidente.
Commentaires