Cum să protejezi datele de pe smartphone-ul tău
Telefoanele inteligente sau mai simplu denumite Smartphone, conțin o mulțime impresionantă de date personale, de la poze de familie, mail-uri până la datele conturilor bancare. Aceste informații sunt foarte valoroase pentru hoți și hackeri. Următoarele sfaturi sunt destinate protejării datelor tale personale.
1. Setează blocarea automată a telefonului atunci când nu îl folosești.
Lăsând telefonul deblocat poate reprezenta un pericol. Dacă îți este furat, păstrându-l blocat poate ajuta la păstrarea datelor tale. Unele telefoane au ca opțiune, în cazul introducerii unei parole greșite de mai multe ori, ștergerea datelor de pe acestea.
2. Folosește parole puternice și schimbă-le la anumite intervale de timp.
Parolele puternic securizate includ numere, simboluri și majuscule. Nu este indicat să folosești ca parolă numele tău, data nașterii, numele străzii pe care locuiești sau orice alte informații ușor de identificat. Nu folosi aceeași parolă pentru toate conturile. De asemenea, este foarte important să schimbi parolele din când în când.
3. Fii atent la locurile cu Wi-Fi gratuit.
Nu te autentifica la rețele de internet wireless necunoscute. Configurează telefonul pentru a accepta doar rețelele de încredere. Uneori, rețelele acestea gratuite îți vor solicita să introduci numele sau e-mailul tău și o parolă. Conectarea la o asemenea rețea poate permite urmărirea de către infractori a datelor care vin și pleacă din telefonul tău.
4. Fii atent în jurul tău când folosești telefonul.
De cele mai multe ori, hoții de buzunare identifică cele mai vulnerabile ținte. Poți reprezenta o țintă vulnerabilă dacă îți lași telefonul nesupravegheat într-o cafenea, pe scaunul mașinii sau pur și simplu nu ești atent la mediul înconjurător și la potențialele pericole. Evită aceste circumstanțe ținând telefonul mereu asupra ta și fii atent la cei din jur.
5. Actualizează telefonul mereu la ultima versiune de software.
Chiar dacă update-urile îi pot aduce mici incoveniente telefonului tău, precum scăderea vitezei cu care reacționează acesta la comenzi, ele pot fi foarte folositoare din punct de vedere al securității. Hackerii caută breșe în securitate, iar cu cât software-ul este mai nou cu atât mai puține șanse ca neajunsurile sistemului de securitate să fie cunoscute de aceștia. Neactualizarea aplicațiilor sau a software-ului te pot face vulnerabil în fața unor posibile atacuri.
6. Activează locația sau instalează aplicații anti-furt.
Există o multitudine de aplicații de acest gen, care te pot ajuta să îți recuperezi telefonul după ce ți-a fost furat, prin localizarea acestuia. Unele aplicații îți permit chiar să ștergi toate datele de pe telefon, iar altele îl pot dezactiva complet. Verifică înainte aceste aplicații, pentru a știi cum să te folosești de acestea atunci când va fi nevoie.
7. Descarcă numai aplicații testate și de încredere.
Unele aplicații sau website-uri pot conține programe malițioase, care îți pot fura datele din telefon. Fii atent la ce aplicații descarci sau citește părerile celorlalți care le-au descărcat.