top of page

Ce să faci, pas-cu-pas, dacă ești implicat într-un accident rutier


avocat accidente rutiere brasov

Furie. Agresivitate. Panică.

Acestea sunt doar câteva cuvinte care descriu ceea ce simți atunci când ești implicat într-un accident de mașină.

Nu te lăsa condus de aceste sentimente, deoarece după un accident, cel mai important este să îți păstrezi calmul și să iei pe moment măsurile necesare.

La noi în țară este bine cunoscut faptul că numărul accidentelor rutiere este mai ridicat decât în alte state ale Uniunii Europene, așadar, de ce să nu te pui la punct cu ceea ce ai de făcut în cazul în care vei avea ghinionul unui accident rutier?

În cazul accidentelor soldate cu victime este foarte important să ții cont de un singur lucru: anunță producerea lui la serviciul de urgență, apelând 112!

Des întâlnite în practică sunt cazurile în care pietonii accidentați preferă să părăsească locul accidentului fără aștepta sosirea unui echipaj și implicit, fără a obține îngrijirile medicale necesare.

Nu puține sunt cazurile în care imediat după producerea accidentului, persoana vătămată nu acuză niciun fel de dureri și se simte perfect, iar la câteva ore este transportată de urgență la spital.

Deci, dacă ai fost victima unui accident, fii sigur că obții îngrijirile medicale necesare și că vei rămâne chiar și o scurtă perioadă de timp sub supravegherea medicilor.

Tot în cazul accidentelor rutiere, mulți șoferi preferă să părăsească locul accidentului, fie din proprie inițiativă, fie la insistențele victimelor, care spun că n-au pățit nimic și că nu vor raporta accidentul.

Este foarte probabil ca aceștia să se răzgândească și să raporteze ulterior accidentul, iar ție, ca șofer, ți se va întocmi dosar penal pentru părăsirea locului accidentului.

În acest moment este foarte important să fii reprezentat de o persoană competentă, deoarece dosarul va ajunge în instanță și vei fi cercetat penal pentru fapta ta.

Ține minte! Dacă pietonul pe care l-ai lovit pe trecerea de pietoni părăsește locul accidentului, nu înseamnă că poți face și tu același lucru. Rămâi pe loc și cheamă un echipaj la fața locului pentru a constata cele întâmplate.

Trecând la accidente mai puțin periculoase, dar la fel de serioase, cele soldate cu pagube materiale pot reprezenta și ele o adevărată povară pentru timpul și pentru buzunarul tău.

Indiferent că pagubele sunt minore sau însemnate, este indicat să te prezinți la Serviciul Poliției Rutiere – Biroul Tamponări pentru a raporta incidentul. De asemenea, legea îți conferă posibilitatea încheierii unei constatări amiabile cu celălalt conducător auto.

Dacă autoturismul pe care îl conduci a fost implicat într-un eveniment rutier cu un alt autoturism al cărui conducător auto se face vinovat de producerea accidentului și care se afla la acel moment sub influența băuturilor alcoolice, trebuie să știi că asiguratorul nu are obligația despăgubirii în acest caz. Dacă șoferul nu înțelege obligația de a te despăgubi pe cale amiabilă, singura modalitate de a-ți recupera dauna este instanța de judecată.

La aceeași soluție trebuie să apelezi și dacă asiguratorul refuză plata despăgubirii din diverse alte motive, chiar dacă toate condițiile despăgubirii au fost îndeplinite.

Comentarios


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page