top of page

Cele mai comune 4 înșelătorii la care escrocii recurg ca să-ți FURE banii


Frica este una dintre cele mai folosite metode de către escroci. Aceasta creează confuzie și poate duce la cele mai pripite și dezastruoase decizii.

Când vine vorba despre aceste tactici bazate pe frică, bătrânii sunt cei mai vulnerabili. Amenințați cu „datorii” sau speriați prin „metoda accidentul”, aceștia devin victime ușoare pentru infractori, acceptând să facă plăți sau oferind informații personale acestora.

„Poliția va veni să te aresteze pentru o datorie!”

În această perioadă a anului, escrocii se dau drept persoane lucrătoare în cadrul instituțiilor statului. Aceștia îți vor spune prin telefon că dacă nu plătești vei fi dus la închisoare și că poliția este deja pe drum. Dacă cineva îți spune la telefon că vei fi dus la închisoare pentru o datorie, este vorba despre un escroc sau despre un recuperator de creanțe lipsit de scrupule.

Nu poți fi arestat pentru o datorie bănească. În materie civilă nu operează pedeapsa închisorii.

„Contul tău bancar a fost compromis”

Cel mai des întâlnită prin e-mail, această înșelătorie a făcut multe victime. Deghizată sub forma unei scrisori de la banca la care ai un cont deschis, această „scamatorie” îți va cere să introduci urgent datele contului pentru a salva informațiile acestuia, pentru că a fost compromis de către hackeri.

Mare atenție, deoarece aceste scrisori pot părea de încredere, escrocii folosind logo-ul sau semnături oficiale ale băncii.

Dacă primești un telefon, e-mail sau o scrisoare de acest gen, sună imediat la bancă sau prezintă-te la sediul băncii.

„Computer-ul tău conține materiale ilegale și trebuie să plătești”

În unele cazuri, virușii aveau ca scop încărcarea de fișiere ilegale sau compromițătoare pe computer-ul victimei. Acesteia i se cerea o sumă de bani, iar în cazul în care nu plătea, era amenințată că va fi raportată autorităților.

„Metoda accidentul”

Una dintre cele mai cunoscute și folosite înșelătorii este „metoda accidentul”.

Escrocii se dau drept nepoți, fii sau orice alte rude plecate în străinătate, cerând o sumă de bani urgent, deoarece au fost implicați într-un accident sau au probleme de sănătate.

Aceștia pot fi foarte convingători, spunând că dacă nu le va fi trimisă suma urgent, vor fi arestați sau vor avea probleme, ca o consecință a neplății.

Cele mai vulnerabile victime sunt bătrânii, care pot fi confuzi și foarte ușor de manipulat la aflarea unei asemenea vești, dorind să ajute cât mai repede, neștiind că la capătul liniei nu se află persoana dragă lor, ci doar un escroc.

Confuzia merge mână în mână cu frica, făcând victimele să acționeze repede și de aceea, considerăm că nimeni nu ar trebui să trimită bani fără să se consulte înainte cu o persoană cunoscută din familie. Numeroase campanii de prevenire au fost făcute atât pe internet cât și pe televizor, împotriva acestei metode.

Comentários


Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page